Bakan Fidan, İİT Dışişleri Bakanları toplantısı için Cidde’ye gidiyor; gündemde Gazze var

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cidde’deki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 21. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) Toplantısı’na, Türkiye’nin İİT DBK Dönem Başkanlığı kapsamında, başkanlık edecek.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Türkiye’nin İİT DBK Dönem Başkanlığı kapsamında, 25 Ağustos’ta Cidde’deki İİT 21. Olağanüstü DBK Toplantısı’na başkanlık yapacak.

Gündemde Gazze var

Fidan’ın, toplantı kapsamında İsrail’in Gazze’yi tümüyle işgal etmeye, iki devletli çözümü imkansız kılmaya ve Filistin halkını kendi topraklarından sürmeye yönelik politikalarının kesinlikle kabul edilemeyeceğini, Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesinin, sivil halkın korunması ve insani yardımların kesintisiz biçimde ulaştırılması bakımından hayati önemde olduğunu ve İsrail’in, süren ateşkes çabalarını sabote etmeye devam ettiğini; uluslararası toplumun buna izin vermemesi ve İsrail üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini vurgulaması öngörülüyor.

Ayrıca Fidan’ın, İsrail’in Gazze’yi Filistinsizleştirme politikalarına göz yumulamayacağını, iki devletli çözüm temelinde Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesinin adil ve kalıcı barışın sağlanmasının tek yolu olduğunu ve Türkiye’nin Gazze’nin yeniden imarına ilişkin İİT-Arap Birliği planına yönelik güçlü desteğini muhafaza ettiğini aktarması bekleniyor.

Filistin meselesi bağlamında uluslararası toplumun ve kamuoyunun desteğinin sağlanması bakımından İİT’nin ve İİT-Arap Birliği Gazze Temas Grubu’nun çalışmalarının önem taşıdığını ve sonuç vermeye başladığını, son dönemde Filistin Devleti’ni tanıyacağını açıklayan ülkelerin sayısının artmasının kıymetli ve umut verici olduğunu kaydedecek Fidan’ın, İsrail’e silah ve savaş malzemelerinin ihracatı ile transit geçişinin engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının ertelenemez bir adım teşkil ettiğini ve İsrail’in, Mescid-i Aksa’nın statüsünü değiştirmeye yönelik provokasyonları karşısında müteyakkız olunmasının gerektiğini de vurgulaması öngörülüyor.

DBK Dönem Başkanı Türkiye, İsrail’in Gazze’deki işgalini genişletme planını açıklamasının ardından söz konusu toplantının düzenlenmesi kararı almıştı.

İİT 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

Türkiye, 21-22 Haziran 2025’te İstanbul’da ev sahipliği yaptığı 51. DBK toplantısıyla Dönem Başkanlığını bir yıllığına devralmıştı.

Türkiye, 1976, 1991 ve 2004 yıllarında düzenlenen DBK toplantılarına da ev sahipliği yapmıştı.

51. DBK toplantısında, Filistin’le ilgili iki karar tasarısı kabul edilmiş ve İİT ülkeleri arasında Filistin konusunda ortak bir tutum oluşturmanın önemi vurgulanmıştı.

Söz konusu toplantıda, İstanbul Bildirisi kabul edilmişti. (AA)

Related Posts

Alkollü sürücü dehşet saçtı: 4 kişi yaralandı

İzmir’de alkollü sürücünün kullandığı otomobil, karşı şeritteki araçla çarpıştı. 4 kişi yaralandı.

Yenişehir’de Minikler Taekwondo Şampiyonası Coşkuyla Gerçekleşti

Yenişehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Minikler Taekwondo Şampiyonası, 194 sporcunun katılımıyla büyük bir ilgi gördü. Belediye Başkanı Ercan Özel, sporun önemine vurgu yaparak, gençlere desteğin süreceğini belirtti.

CHP sordu, Murat Kurum cevaplayamadı: ‘Avrupa’nın çöpü Türkiye’ye geliyor, verisi kamuoyuna verilmiyor!’

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden ithal ettiği atık miktarı, geri dönüşüm kapasitesi ve çevresel etkilerine ilişkin yönelttiği sorulara sayısal veriyle yanıt verilmediğini açıkladı.

Tepki gösterdi, tarih verdi… Fatih Erbakan’dan iktidara ‘erken seçim’ çağrısı!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Türkiye’de işler iyi gitmiyor, iyiye de gitmiyor. Bu iktidarın bu hükümetin bundan sonra millete yapacağı en büyük iyilik 2026 yılının ilk baharında erken seçim sandığını milletin önüne koymaktır” dedi.

Venezuela’da yüzlerce kişi, Maduro’nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü’ne kayıt yaptırdı

Venezuela’da yüzlerce kişi, Maduro’nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü’ne kayıt yaptırdı

Tokat Gıj Gıj Tepesi’nde orman yangını kontrol altına alındı

Tokat merkezde bulunan Gıj Gıj Tepesi’nde çıkan yangın, kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler, vatandaşların ve ekiplerin yoğun müdahalesiyle yaklaşık üç saatlik bir çalışmanın ardından kontrol altına alındı.