Diyarbakır Kent Konseyi’nden kayyım açıklaması: ‘Seçmenler işkenceye maruz kaldı’

Diyarbakır Kent Konseyi, kayyım atamalarına ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Kent Konseyi bileşeni sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz okudu. Açıklamasında, “Kayım atamalarına artık yeter diyoruz” diyen Yılmaz, kayyım atamalarının gerek ulusal gerekse uluslararası toplumda bir karşılığı olmadığını belirtti. Yılmaz, Avrupa Parlamentosu’nun 14 Şubat 2025 tarihli kararlarında Türkiye’de devam eden kayyım uygulamalarının, uluslararası standartları ve Türkiye Anayasasını çiğneyen bir hal aldığı şeklindeki kararları ile kayyım atama kararlarının tamamen siyasi saiklerle verildiği tespit edildiği vurguladı.

Dünden bugüne yapılan kayyım atamaları ile ilgili bilgi veren Yılmaz, “2016 yılında BDP’li toplam 95 belediyenin eş başkanları görevden alınarak, yerlerine o yerlerin mülki amirleri olan vali ve kaymakamlar kayyım olarak atanmıştır. Kayyım atama hukuksuzluğunu ‘terör’ kavramı üzerinden meşrulaştırmak isteyen iktidar temsilcileri, 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra da kayyım politikalarına devam etmiştir. 31 Mart 2019 mahalli seçimlerin ardından, İçişler Bakanlığı’nın kararları ile 3’ü büyükşehir, 5’i il, 33’ü ilçe ve 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 HDP belediyesine kayyım atanmıştır. 31 Mart 2024 tarihinde yapılan son yerel seçim sürecinde ve sonrasında kayyım uygulamalarının devam edip etmeyeceği yönündeki tartışmalar devam ederken, 3 Haziran 2024 tarihinde Hakkari Belediyesine atanan kayyım ile mesele tekrardan kamuoyunun gündemine girmiştir. 15/02/2025 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyımla birlikte Türkiye’de 31 Mart 2024 günü yapılan mahalli seçimlerden bu yana 9’u DEM Parti, 2’si ise Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde bulunan 11 belediyeye kayyım atanmıştır” dedi.

‘ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI’

Van’da atanan kayyım sonrası kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullandığını ifade eden Yılmaz, “Her kayyım ataması sonrasında olduğu gibi Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım sonrası da barışçıl ve demokratik protesto hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara ve seçilmişlere karşı kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanılarak plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale edilmiştir. Bu müdahaleler sırasında aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Eş Başkanı Doğan Hatun’un da bulunduğu yüzlerce yurttaş birçok uluslararası mevzuat ve mahkeme kararında bir işkence biçimi olarak kabul edilen ters kelepçe yöntemi ile gözaltına alınmıştır. Yine aynı eylemlerde hem seçme ve seçilme hakları için hem de belediyeler aracılığıyla elde ettikleri kazanımlar için mücadele eden kadınlar kolluk kuvvetlerinin çok daha sert ve işkenceye varan muamelelerine maruz kalmıştır. Mevcut hukuksuzluğa karşı barışçıl protestolar düzenleyen halka ve kadınlara yönelik bu şiddet ve saldırı hali kayyum politikalarının bir devamıdır” şeklinde konuştu.

‘ANAYASAYA AYKIRI KANUN MADDELERİ İPTAL EDİLSİN’

Halka yönelik şiddeti asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Diyarbakır Kent Konseyi olarak, barışçıl gösteri hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara yönelik gerçekleşen kolluk şiddeti ve engellemeleri asla kabul etmiyoruz. Anayasa ve birçok evrensel hukuk metninde bir hak olarak tanımlanan toplantı ve gösteri hakkını kullandıkları için gözaltına alınan tüm yurttaşların bir an önce serbest bırakılmasını, bugüne kadar yapılan kayyım atama işlemlerinin tamamına derhal son verilerek kayyım atamalarına zemin sağlayan Anayasaya aykırı kanun maddelerinin iptal edilmesini ve yine bu konuda konunun muhatabı olan yargı makamları ile iktidarı ve parlamentoyu göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

FETÖ operasyonunda kritik ayrıntılar: ByLock yerine ‘Jitsi’ ve ‘Signal’

Gaziantep merkezli 47 ilde FETÖ’nün güncel yapılanmasına yönelik operasyonlarda gözaltı sayısı 222’ ye yükseldi. Şüphelilerin ‘Jitsi’ ve ‘Signal’ isimli uygulamalar üzerinden haberleştiği, örgüte kazandırdıkları öğrencileri ise toplantı yapmak amacıyla yurt dışına gezi bahanesi ile götürdükleri belirlendi.

Trablus’tan Türkiye’ye giriş yapacak! Nefes almak bile zorlaşacak

Trablus üzerinden gelen çöl tozlarının, bugün öğleden itibaren Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

Adana’da IŞİD operasyonu: 6 gözaltı

SURİYE’de terör örgütü IŞİD adına faaliyet yürütüp, yasa dışı yollarla ülkeye girdiği tespit edilen 6 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi.

Bahçeli’den DEM Parti’ye taziye ziyareti: Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen programa katılıyor

Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de anılıyor. Anma törenine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılıyor.

Erdoğan ve Bahçeli’nin sürpriz görüşmesinin sebebi ortaya çıktı!

117 gün sonra ilk kez yüz yüze görüşen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sürpriz görüşmesinin ayrıntıları belli oldu.

Bir zamanların paylaşılamayan ismiydi şimdi AVM’lere kadar düştü

Bir dönemin en popüler sarkıcılarından olan Nez, AVM’deki bir etkinlikte sahne aldı. Nez’in bu halini görenler “Son kullanma tarihi geçen Nez AVM’lere kadar düşmüş” demekten kendini alamadı.