Ramazan’da gaz, reflü ve kabızlığı gideriyor! Halsizlik ve açlık hissini önlüyor

Ramazan Ayında Beslenme Önerileri ile Sağlıklı Kalmak Mümkün

Ramazan Ayı ve Beslenme

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte öğün sıklığından öğün içeriğine, yemek saatlerinden uyku düzenine hemen her şey değişiyor. Bu değişimle birlikte görülen metabolik yavaşlamanın oluşturabileceği düzensizlikler, beslenme düzeninde yapılacak doğru değişikliklerle önlenebiliyor. Gaz, şişkinlik, reflü ve kabızlık gibi sindirim şikayetlerinin yanı sıra açlık ve susuzluğa bağlı olarak hipoglisemi ve yüksek tansiyonun atlanmaması gereken önemli sağlık sorunları arasında olduğunu aktaran Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, haftalar ilerledikçe uyku bozuklukları ile kötü ve dengesiz beslenme nedenli kilo alımının da kaçınılmaz olacağını belirtti.

Sağlıklı İftar ve Sahur

Ramazan’da ilk adımın sağlıklı bir sahurdan geçtiğini, iftarda da sindirim sistemini korumanın önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, “Sahurda yavaş sindirilen, düşük glisemik indeksli besinler tercih etmeli ve sahur boyunca vücudu susuz bırakmayacak şekilde sıvı tüketimi arttırılmalı. Burada süt ve süt ürünleri, kas kaybını önlemeye yardımcı olur ve tokluk hissini uzatır. İftarda ise uzun süren açlık sonrası, mideyi yormadan ve kan şekerini ani yükseltmeden beslenmek çok önemli. Öncelikle iftarı hafif bir şekilde açmak, ardından ana öğüne geçmek sindirim sistemini korur. Başlangıç su ile olmalı, ardından bir çorba ve sonrasında bir ana yemek alınabilir.

Süt ve Süt Ürünleri ile Dengeli Beslenme

Süt ve süt ürünlerinin her besin grubunu, bir arada barındıran en önemli grup olduğunun altını çizen Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, bu konuda şunları aktardı: “Protein ihtiyacımızı sağlayan yağ asitleri ile tokluk veren ve içeriğindeki karbonhidratlar, enerjiyi karşılayan besinlerden oluşur. Sahurda peynir ile yapabileceğimiz kahvaltılar veya yoğurt ile hazırlayabileceğimiz sağlıklı yiyecekler, bizi gün içinde tok hissettirir. Yine kefir, özellikle sahurda veya iftar sonrası ara öğünde tercih edilebilir.

Mide Sağlığı İçin Süt ve Süt Ürünleri Önemli

İftarda yoğurt veya süt ile yapacağımız çorbalar, sindirim açısından iyi bir başlangıç öğünü yerine geçer. Yine yoğurt veya cacık ana yemek yanında en doğru tamamlayıcı besinler olabilir. İftar sonrası ara öğün olarak yine kefir veya yoğurt yanında bir meyve ile tatlı isteklerine çözüm olmanın yanı sıra bağırsak sağlığına destek olacaktır. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri, sahurda tüketildiğinde mide boşalmasını geciktirerek uzun süreli tokluk sağlar ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, Ramazan boyunca her gün bir porsiyon süt veya süt ürünü tüketmek hem kemik sağlığını korumak hem de dengeli bir beslenme düzeni sağlamak açısından çok önemlidir.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?