30 Kasım’da Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai kentinde başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nde (COP28) kadın örgütleri ve iklim aktivistleri, kadınların ve kız çocuklarının hakları ve ihtiyaçlarının iklim tartışmalarında dikkate alınmasını ve hükümet politikalarına dahil edilmesine yönelik taleplerde bulunuyor.
0 Kasım’da Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai kentinde başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nde (COP28) UN Kadın Birimi kadınların ve kız çocuklarının haklarının, becerilerinin ve ihtiyaçlarının iklim tartışmalarında dikkate alınmasını ve hükümet politikalarına dahil edilmesi için aksiyon alacak.
Kadınlar ve kız çocukları iklim aktivizminin ön saflarında yer alıyor ve etkili iklim eylemini destekleyebilecek bilgiye sahip.
Öte yandan aşırı hava olaylarının yoğunluğu ve sıklığı arttıkça, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar ve kız çocukları da gıda güvensizliği, yoksulluk ve şiddet riskleri gibi zorluklara orantısız bir şekilde maruz kalıyor.
BM Kadın Birimi, 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek olan konferans için toplumsal cinsiyet ve iklim değişikliği konularında analiz ve politika önerileri sunan bir belge yayınladı.
BM Kadın Birimi’nin COP 28 delegasyonuna BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous liderlik ediyor. BM, Feminist İklim Adaleti raporunu COP’ta bir basın toplantısıyla duyuracak ve ayrıca konferansın Toplumsal Cinsiyet Günü olan 4 Aralık’ta toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar çağrısında bulunan etkinliklere katılacak.
İklim aktivistlerinin talepleri
İklim aktivistleri Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesinde (COP28) iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkisinin hafifletilmesi ve küresel ısınma ile mücadelede kadınların etkin rol alabilmesine yönelik taleplerde bulunuyor.
Aktivistlerin talepleri arasında kadınların arazi haklarının güvence altına alınması, kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve kadınların iklim politikalarının geliştirilmesine öncülük etmelerinin teşvik edilmesi gibi konular yer alıyor. Ayrıca özellikle de Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarında cinsiyet eşitliğini sağlamaya daha fazla bütçe ayırılması öneriliyor.
BM Kadın Birim COP28 öncesinde bir konferans düzenleyecek
COP 28 öncesinde BM Kadın Birimi ve aralarında COP 28 Başkanlık Ofisi, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası, Uluslararası Doğa Koruma Birliği ve Kadın Çevre ve Kalkınma Örgütü’nün de bulunduğu ortaklar, toplumsal cinsiyete özgü çevre verilerinin önemini vurgulamak ve COP 28’deki liderlerin kadınları ve kız çocuklarını dikkate alan politikalar oluşturmasını sağlamak amacıyla bir konferans düzenleyecek.
COP 28, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyenin, yani 2°C altında sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma yolunda kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek ve sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlandırma çabalarını sürdürmek üzere Küresel Durum Değerlendirmesini başlatacak. Mevcut politikaların kadınları ve kız çocuklarını nasıl etkilediğini değerlendirmek ve gelecekteki politika değişiklikleri için bir temel oluşturmak açısından da küresel durum değerlendirmesi kritik öneme sahip olacak.
Ülkeler ekonomilerini fosil yakıt çıkarma ve diğer zararlı çevresel uygulamalardan uzaklaştırmaya çalışırken, bu değişikliklerin faydalarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak ve kadınların haklarına öncelik veren toplumsal cinsiyete duyarlı geçişler sağlamak çok önemli.
Bu yazı, Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nun sitesinden alınmıştır.