Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Otomotiv şirketleri frene bastı! Borsada yatırımcısına sadece bir firma kazandırdı

Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden sadece Tofaş nisan ayında yatırımcısına kazandırırken, en fazla düşüş Otokar’ın hisselerinde görüldü. ABD ile Çin arasındaki olası tarife görüşmelerine yönelik iyimserlikler artarken, ABD Başkanı …

İrlanda’da ekonomik kaygılar artıyor

İrlanda Kredi Birliği tarafından yayımlanan Nisan 2025 Tüketici Güven Endeksi, Mart ayındaki 67,5 puandan 58,7 puana gerileyerek, üst üste ikinci ayda düşüş gösterdi ve son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu düşüş, özellikle ABD’nin Avrupa …

4 aylık zam farkı açıklandı: Temmuz’da en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Refah payı gelecek mi?

TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı, milyonlarca emekli için 4 aylık zam farkı belli oldu. Temmuz ayında maaşlara ne kadar zam yapılacak? Uzmanlar değerlendirdi.

‘Enflasyon yıllık yüzde 37 değil, yüzde 80’den aşağı değil’

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıklamasına, vatandaşlar tepki gösterdi. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi …

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

İsviçre’de enflasyon yüzde 0’a indi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir