Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

TÜİK, Nisan Ayında Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyurdu. Nisan ayında en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 8,8, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE’ye göre değerlendirildiğinde, avro yatırımcısına yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE’ye göre incelendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayıp yaşattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile yüzde 20,83, TÜFE ile ise yüzde 19,69 reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan araç oldu. Aynı dönemde BIST ise Yİ-ÜFE ile yüzde 12,26, TÜFE ile yüzde 13,09 zarar ettiren araç olarak öne çıktı.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 5,9, TÜFE ile yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok zarar ettiren araç oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 31,17, TÜFE ile yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık bazda mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 16,26, avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE ile hesaplandığında mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Related Posts

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Çin’in nisan ayı ihracatı yükseldi

Çin’de nisan ayında ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi.

Muğla’da iş cinayeti: Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

Muğla’nın Dalaman ilçesinde kanalizasyon kazısı esnasında göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti.

Donald Trump’tan İngiltere ile ‘çığır açan’ ticaret anlaşması: ‘Fantastik tarihi bir gün’

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticaretin hızlanmasını ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Trump, aynı zamanda Ukrayna ile yapılan nadir toprak elementleri anlaşmasını da onayladı.

Dolar günler sonra sert yükselişe geçti

Döviz piyasalarında haftanın son işlem gününde sert yükselişler yaşanıyor. Dolar/TL kuru 38,73 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 43,58 seviyesinde hareketleniyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

Kıdem tazminatı yalnızca işten çıkarılanlara değil, haklı nedenle istifa eden çalışanlara da verilebiliyor. Ancak istifa dilekçesine yazılacak yanlış bir ifade, hem tazminat hakkını kaybettirebilir hem de işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğurabilir. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, çalışanların en sık yaptığı hatalara dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir