Trump’tan ‘çığır açan’ hamle: ABD-İngiltere anlaşması borsayı uçurdu!

New York Borsası, Trump’ın İngiltere İle Ticaret Anlaşmasını Duyurmasının Ardından Yükseldi

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ile ticaret anlaşmasına varıldığını duyurmasının ardından günü güçlü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 250 puanlık sıçramayla yüzde 0,62 artarak 41.368,57 puana çıktı. S&P 500 yüzde 0,58, Nasdaq ise yüzde 1,07 değer kazandı.

Trump’ın “çığır açan” olarak tanımladığı anlaşma, dört haftadır müzakere edilen bir dizi uluslararası ticaret hamlesinin ilk ayağı olarak dikkat çekti. Özellikle tarım ürünleri ve sanayi mallarında Amerikan ihracatçısına milyarlarca dolarlık yeni pazar kapıları açılırken, Trump yönetimi bu anlaşmanın ABD için stratejik bir kazanç olduğunu vurguladı.

Anlaşmaya göre:

  • ABD, İngiltere’ye yönelik 10 milyar dolarlık ihracat hacmi hedefliyor.
  • Gümrük dışı engeller kaldırılacak, Amerikan ürünlerine hızlandırılmış geçiş sağlanacak.
  • İngiliz otomobilleri için 100 bin araçlık kota tanınacak, bu sayıyı aşanlar için tarifeler sertleşecek.
  • Ortak çelik-alüminyum birliği ve ilaç tedarik zinciri kurulacak.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise ABD’nin çelik ve alüminyuma yönelik tarifelerinin İngiltere için kaldırıldığını, otomobillerdeki gümrük vergisinin yüzde 10’a indirildiğini açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından Boeing hisseleri yüzde 3,3 artışla sıçrama yaşarken, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick de İngiltere’nin Boeing’den 10 milyar dolarlık sipariş vereceğini duyurdu.

Teknoloji tarafında da pozitif hava hâkimdi. Trump yönetiminin, Biden döneminde getirilen yapay zeka çipi ihracat kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanması haberi sonrası, Nvidia hisseleri yüzde 0,3, Intel yüzde 3,4, AMD ise yüzde 2,3 yükseldi.

Öte yandan, Krispy Kreme’in yıl sonu tahminlerini geri çekmesiyle hisselerinde yüzde 24,7’lik sert düşüş yaşandı.

Makroekonomik cephede ise işsizlik maaşı başvuruları 228 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Tarım dışı iş gücü verimliliği ise ilk çeyrekte yüzde 0,8 azaldı.

New York Fed’in Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 3,6 ile sabit kalırken, 3 yıllık beklenti Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 3,2’ye yükseldi.

Related Posts

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

CHP’li Zeybek’ten TÜİK enflasyon verilerine tepki: ‘Gerçek dışı enflasyona dayanarak halk pas geçiliyor’

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları siyasetin gündemine oturdu. CHP’li Zeybek, iktidarın bu verilere dayanarak halkı görmezden geldiğini belirtti. CHP’li belediyelerin emeklilere sağladığı sosyal desteklerle halkın yanında olduğunu vurguladı.

Yüzde 25 doğalgaz zammı çileden çıkardı: Yürek yakan sözler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarına zam yaptığını açıklarken yapılan düzenlemeyle birlikte sanayi tüketicileri için doğalgaz fiyatlarına ortalama yüzde 7,86; konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 …

İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Son yüzde 12.9’luk zam, İsrail-İran savaşı nedeniyle geldi. En büyük üreticilerden Cengiz Holding’in iştiraki Eti Gübre, kârını katladı.