Geçinmek için ikinci iş şart

Türkiye’deki Emekçilerin Uzun Çalışma Saatleri

Türkiye’de bugün milyonlarca emekçi, ek işlerle birlikte günlük 12 saate varan çalışma süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak İngiltere bu şartları 1802 yılında terk etti ve 1886’da 8 saatlik iş gününü evrensel bir hak olarak kabul etti. Türkiye ise hala tarih öncesinden kalma bir emek rejimi ile idare ediliyor. İktidar, emeği değersizleştirerek işçileri susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor, insanca bir yaşamı ise lüks gibi gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “En Uzun Mesai Türkiye’de”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de işçilerin artık iki yaşam sürdüğünü belirterek, çünkü bir yaşamla geçinemediklerini vurguladı. Akkuş İlgezdi, Avrupa’nın en uzun mesaisini yaptırıp Afrika’nın yoksulluk seviyesini dayatmanın, AKP iktidarının Türkiye için sunduğu tablo olduğunu ifade etti.

Akkuş İlgezdi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin Avrupa’da en uzun mesai yapılan ülke olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti: “Türkiye’de çalışan başına haftalık ortalama çalışma süresi 44.6 saattir. Ancak sahada durum çok daha farklıdır. Birçok işçi haftada 50-60 saati bulan mesailerle gece gündüz çalışmak zorunda kalıyor çünkü tek maaşla kira, fatura, çocukların okul masraflarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. İşçilerin %65’i ek iş yapmadan geçinemiyor. %41’i ‘ek iş olsa yaparım’ derken, %24’ü zaten ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu durum bize Türkiye’de emekçilerin artık sadece fazla değil, fazladan çalışarak ayakta kaldığını göstermektedir.”

Related Posts

EKK, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.