365 liraydı, 3 bin 400 oldu: ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten veriler!

Açıköğretim Sistemi Kayıt Ücretlerindeki Artışlar Büyük Sorun Haline Geldi

Açıköğretim sisteminde öğrenim gören milyonlarca öğrenci, son zamanlarda art arda gelen kayıt zamlarıyla zor durumda kaldı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kayıt ücretlerinde son iki yılda yaşanan yüzde 600’e varan artışların, ekonomik kriz ortamında dar gelirli öğrenciler için büyük bir sorun oluşturduğunu belirtti

İki Yılda Kayıt Ücretleri 365 TL’den 3.400 TL’ye Çıktı

Gürer’in aktardığı verilere göre, açıköğretim kayıt ücretleri 2022-2023 eğitim yılında 365-395 TL aralığındayken, 2023-2024 döneminde 1.180-2.080 TL seviyelerine yükseldi. 2024-2025 döneminde ise bu ücretler yüzde 70 ila 90 arasında artarak 1.995 TL ile 2.430 TL aralığına ulaştı ve bazı programlarda 3.400 TL’ye kadar çıktı.

“Öğrenci ve ailelerinin ekonomik durumları hiçe sayılarak yapılan bu zamlar, özellikle dar gelirli öğrencileri olumsuz etkiliyor” diye belirten Gürer, bu durumun adaletsiz olduğunu vurguladı.

2,6 Milyon Öğrenci Zamlardan Etkilenecek

Gürer, Türkiye’deki açıköğretim sistemine kayıtlı toplam öğrenci sayısının 2 milyon 688 bin 581 olduğunu açıkladı ve zamların bu geniş öğrenci kitlesini doğrudan etkileyeceğini ifade etti. Öğrenci sayıları üniversitelere göre şu şekilde sıralandı:

  • Anadolu Üniversitesi: 1.539.964 öğrenci
  • Atatürk Üniversitesi: 577.869 öğrenci
  • İstanbul Üniversitesi: 548.598 öğrenci
  • Ankara Üniversitesi: 22.150 öğrenci

Kadın Öğrenciler Kayıt Zamlarından Daha Fazla Etkileniyor

CHP’li vekil, açıköğretim sistemine kayıtlı öğrencilerin çoğunluğunun kadınlar olduğunu belirtti. Gürer, 1 milyon 523 bin 652 kız öğrencinin kayıt zamlarından etkileneceğini belirterek, kadınların eğitim mücadelesine her yeni zam ile ek yük getirildiğini söyledi.

Sınav Ücretlerindeki Artışlar da Endişe Yaratıyor

Gürer, kayıt ücretlerinin yanı sıra sınav ücretlerindeki artışa da dikkat çekti ve öğrencilerin ekonomik baskı altında kaldığını belirtti. “Gelirler azalırken, eğitim giderlerinin artması öğrencileri eğitimden uzaklaştırabilir” uyarısında bulundu.

“Eğitimin Önü Zamlarla Kesilmemeli”

Eğitimin anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Gürer, hükümete seslenerek, öğrenci giderlerini artıran uygulamalardan kaçınılmasını ve özellikle dar gelirli öğrencilerin kayıt ve sınav ücretlerinde desteklenmesini istedi. Gürer, eğitimin zamlarla engellenmemesi gerektiğini, aksine desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

Uzman isim İslam Memiş uyardı: Alım fırsatını kaçırmayın

Altın, İran – İsrail arasında sağlanan ateşkes sonrası bir süredir yükseliş ivmesi yakalayamıyor. Altın fiyatları sakin ekonomi gündemi ile birlikte yatay seyrediyor. “Önümüzdeki dönemde altın nasıl bir seyir yakalayacak? Yeniden yükselişe …

AK Parti’den emekli maaşlarına ilişkin açıklama: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.

Suudi Arabistan’da işsizlik düştü

Suudi Arabistan işsizlik oranı rekor düşük seviyeye geriledi.

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.