ABD, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Silahlı Kuvvetleri (FARDC) ile “1994 Ruanda soykırımında” rol olan kişilerce kurulan Ruanda’nın Kurtuluşu İçin Demokratik Güçler (FDLR) adlı isyancı grupla işbirliği yapmasını kınadı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına yansıyan, KDC ordusu ile FDLR isyancı grubu arasındaki işbirliğini kınadıklarını belirtti.
Price, ABD hükümetinin KDC’nin doğusunda devam eden çatışmaları sonlandırmak için başlatılan Luanda ve Nairobi barış görüşmelerine desteğini vurguladı.
Ruanda hükümeti, uluslararası kuruluşların raporlara yansıyan Kongo ordusu ile FDLR arasındaki ittifakla ilgili uzun süredir endişelerini dile getiriyordu.
KDC ise Ruanda’yı altın, koltan ve kobalt gibi mineraller açısından zengin olan topraklarını kendi çıkarları için işgal etmeye çalışmakla ve 23 Mart Hareketi (M23) isyancılarını desteklemekle suçlarken Ruanda ise iddiaları reddediyor.
Ruanda’nın Kurtuluşu İçin Demokratik Güçler
KDC’nin doğusunda 2000’li yıllardan bu yana aktif olan FDLR, çoğunlukla Tutsilere karşı çıkan Hutulardan oluşuyor.
Aralarında 1994’te devrilen eski Ruanda rejimi ordusunun üyelerinin de bulunduğu FDLR, çok sayıda terör saldırısından sorumlu tutulurken eski liderlerinden bazıları Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.
KDC’ye tehdit olmanın yanı sıra mevcut Ruanda hükümetini de devirmeyi amaçlayan gruba bağlı binlerce asker bulunuyor.
23 Mart Hareketi
KDC ordusuna mensup eski askerlerce kurulan M23, KDC’nin doğu bölgesinde faaliyet gösteriyor.
Diğer adı “Kongo Devrim Ordusu” olan ve 23 Mart 2009’da yapılan barış anlaşmasının bozulmasıyla doğan M23, Ruanda’yı yöneten Paul Kagame’nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.
İlk olarak 2012’de hükümete karşı isyana başlayan ve Kuzey Kivu’da etkin olan M23, daha önce defalarca büyük şehirleri ele geçirdi ve BM güçlerince geri püskürtüldü.