Bahar mevsiminin gelmesi ya da ilerleyen yaş, konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk olarak hakikaten günlük zorluklar haline geldi. Farz edelim ki, sahiden de gün içerisinde uğraş sarf etmeden kendimizi yorgun hissettiğimiz günler olabilir. Bahar ya da her halükarda mevsim değişikliği de bu tip durumlara neden olabilir. Bu şikayetler her geçen gün tekrarlanırsa sorun vardır. Bu durumda denetimlerin yapılması tavsiye edilir. Bilhassa muhakkak bir yaşı geçtiysek. Ne yazık ki, yaşlandıkça beynin yavaş yavaş kapanabileceğini biliyoruz. Lakin hepsinden kıymetlisi, şayet beyin ritimlerini kaybederse, bunun nedeni bu makûs alışkanlıklardır.
BUNAMA RİSKİNİ AZALTIN
Aslında yalnızca vücudu değil, davranışlarımızı da tesirler. Bedenimizi eğittiğimiz üzere beynimizi de eğitmeliyiz. Genetik faktörü üzere öteki nedenlerle ortaya çıksa bile, lakin bu halde demansı tedbire bahtımız asgarî olacaktır. Demans; öğrenme, bellek, oryantasyon, lisan işlevleri ve kişilik üzere mental işlevlerin bozulması ile karakterize, toplumsal ve iş hayatını etkileyen, santral hudut sistemini tesir eden bir hastalıktır. Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir.
Her durumda, yalnızca eğitim değil, birebir vakitte beslenme de son derece kıymetlidir. Aslında vücut ve zihin ortasında bir paralellik çizmek mümkündür. Beslenme ve fizikî aktivite yoluyla bedeni zinde tutmaya çalışıyoruz ve birebir formda beyinle yapmalıyız. Bu nedenle, konsantrasyonu ve hafızayı geliştirecek, beyni harekete geçirecek kıymetli yiyecekler olacaktır.
YİYECEKLERİN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
İnanılmaz geliyor fakat o denli. Sağlıklı ve hakikat beslenme beyindeki alıcıları olumlu istikamette tesirler. Yanlış yemek, kolesterol ve trigliserit artışı üzere önemli meselelere neden olduğu üzere beyni de tesirler. Kimi besinlerin içeriği sayesinde beyin aktivasyonunu, konsantrasyonu ve hafızayı destekleyecek kimi yiyecekler var. Bu formda, her vakit eğitimli bir beyin tutarak bunamayı önleyebiliriz.
BUNAMA İÇİN KESİNLİKLE BU BESİNLERİ TÜKETİN
– Birincisi, berbat kolesterolü düşürmek için faydalı bir omega 3 kaynağı olan somon balığıdır. Humanitas’ın önerdiği üzere , beyni uyaracak ve erken yaşlanmayı önleyecek B6 vitamini içerecektir.
– İkincisi, yararları ortasında en çarpıcı olanı, ruh hali üzerindeki yardımı olan bitter çikolatadır. Ayrıyeten Humanitas’a nazaran çikolata, memnunluk hormonu olan serotonin salgılanmasına da katkıda bulunuyor. Güzelleştirilmiş ruh hali, beyin aktivasyonunu da tesirler.
– Türk milleti olarak çekirdek yemeyi çok severiz. E vitamini açısından güçlü bir kaynak olduğu için epey kıymetlidir. Günlük bir avuç ayçekirdeği tüketebilirsiniz.
– Yaban mersini A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko üzere değerli besin öğelerinden zengindir. Beyin hücrelerini ve sonlarını gözetici özelliğe sahip olduğu üzere ayrıyeten hafızayı güçlendir.
– Avokadonun içinde daha da güçlü bir Antioksidan vardır. Glutatyon ismindeki bu unsur, her türlü hastalık virüsüne karşı önemli bir esirgeyicidir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu hastalığa karşı tesirli olduğu üzere yaşlanmayı da geciktirir.