Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Bağdat’a gidiyor: Kimlerle görüşecek, gündemde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yarın Irak’ın Başkenti Bağdat’a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin Gündeminde Neler Var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan ile üst düzey Iraklı yetkililerin görüşmelerinde ana gündem Türkiye-Irak ikili ilişkileri ve son bölgesel gelişmeler olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Türkiye-Irak ilişkilerindeki olumlu gündemin altını çizmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde kurulan iş birliği mekanizmalarını işletme kararlılığını vurgulaması bekleniyor. Fidan, İsrail’in bölgedeki saldırılarının ve Suriye’deki olumsuz gelişmelerin Irak’ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükûmetinin çabalarının Türkiye tarafından desteklendiği mesajını verecek.

Irak ve Suriye’deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatine olacağı mesajını verecek olan Fidan, tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğunun altını çizecek.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, Irak’ın PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini ve topraklarından tamamen tasfiye etmesini beklediğini aktaracak.

Ayrıca Türkiye’nin “doğal ortağı” olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ni desteklemeyi sürdürdüğü teyit edilecek ve bu kapsamda projeye hız kazandırılması için gereken adımların görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin ileri götürülmesi önündeki “suni engellerin” ortadan kaldırılması konusunu gündeme getireceği öğrenildi.

Türkiye-Irak İlişkileri

Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 14 Mart 2024’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldıklarını duyurmuştu.

Related Posts

CHP’li belediye başkanlarına tutuklama: 5,5 milyon seçmenin iradesine darbe!

CHP’li belediyelere yönelik 6. dalga operasyon kapsamında İstanbul ve Adana’da görev yapan 5 belediye başkanı tutuklandı. Görevden uzaklaştırılan başkanların toplamda 5,5 milyon vatandaşın oyunu alarak seçildiği ortaya çıktı.

İşgalci İsrail hapishanelerinde 10 bin 400 Filistinli tutuklu bulunuyor

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklu ve esirlerle ilgilenen kuruluşlar, 10 bin 400’den fazla Filistinlinin İsrail hapishanelerinde tutuklu olduğunu bildirdi.

Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma bombalar imha edilecek: 20 bin kişi tahliye edildi

Almanya’nın Köln kentinde, tespit edilen İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma üç bombanın imhası öncesi yaklaşık 20 bin kişinin tahliyesine başlandı.

Netanyahu çapraz sorguda 1788 kez ‘Hatırlamıyorum’ dedi: ‘Herkesin zaman zaman hafıza kayıpları olur, benim bile’

İsrail Başbakanı Netanyahu, yolsuzluk davasındaki ilk çapraz sorguda tam 1788 kez “hatırlamıyorum” cevabı vererek soruları yanıtsız bıraktı. Savcı Yonatan Tadmor’un tepki gösterdiği duruşmada Netanyahu, “hafıza kaybı” yaşadığını savunarak rüşvet suçlamalarından kaçmaya çalıştı.

CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması: Erdoğdu dahil beş kişi tutuklandı

CHP’li belediyelere yönelik soruşturmada tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edilen eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı, Ali Sukas ve Veysel Erçevik tutuklandı.

1 ton 250 kiloluk Poyraz, dudak uçuklatan fiyatıyla satıldı

Tokat’tan gelen satıcı Sercan Aydemir’in getirdiği 1 ton 250 kiloluk büyükbaş hayvan, 370 bin TL’ye satıldı.