Elektrikli arabalar 10 yıl sonra ne olacak?

Elektrikli Araçlar İçin Değer Kaybı Uyarısı!

Norveçli uzmanlar, elektrikli otomobillerin sadece beş yıl sonra değersiz hale gelebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Danimarkalı teknik danışman ise bu süreyi on yıla çıkarıyor, ancak aynı uyarıyı tekrarlıyor: Kullanılmış elektrikli araçların değeri gelecekte sıfıra inecek.

Uzmana göre asıl problem, teknolojinin eskimesi değil, araçların tasarımı ve özellikle de onarımların maliyeti. Bugün elektrikli araçların monte edilme şeklinin, ilerleyen dönemlerde kârsız olmalarıyla yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Bunun temel nedeni yedek parça fiyatları ve yüksek servis maliyetleridir. Uygulamada, otomobiller on yılını doldurduğunda bile, onarımlar aracın kalan değerini aşabilir. Bu durum klasik araçlar için bilinçli bir tercih olabilirken, elektrikli modellerde daha erken ve yaygın bir sorun haline gelir çünkü parçalar daha pahalı ve sistemler daha karmaşıktır.

Örneğin, Danimarka’da yeni bir Kia EV9 için arka çamurluğun fiyatı vergiler hariç yaklaşık 6.700 avroya ulaştı. Bu, aracın toplam değerinin üçte birinden fazlası demek ki birkaç yıl sonra bu tür onarımlar ekonomik olarak mantıksız hale geliyor. Bu gibi durumlar, parçaların yüksek maliyeti nedeniyle, Avrupa genelinde özellikle Çin elektrikli modellerinde küçük hasarlara rağmen genellikle hurdalıkla sonuçlanıyor.

Durum, tamirciler ve distribütörleri giderek daha fazla baskı altında bırakıyor. Bazı bayiler, servisteki araçlar için gerekli parçaları temin etmek için satılmayan araçlardan parçaları sökme kararı alıyorlar. Ancak bu uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm değil ve müşterilerin elektrikli araçların servisine olan güvenini zayıflatıyor.

Uzmanlar, alıcıların elektrikli araç satın alırken uzun dönem maliyetlerini hesaba katmaları gerektiğini vurguluyorlar, özellikle de aracı uzun süre sahiplenmeyi planlıyorsa. Elektrikli araçlar birçok fayda sağlasa da, yakıt maliyetlerinden düşük çalışmaya ve azaltılmış emisyonlara kadar, servis edilebilirlikleri ve yedek parça bulunabilirliği ilerleyen yıllarda üreticiler ve düzenleyiciler tarafından ele alınması gereken önemli sorunlar olmaya devam ediyor.

Related Posts

Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu belli oldu

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2024” araştırmasına göre, en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşunun üretimden satışları geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 41 artarak 1 trilyon 393 milyar liraya yükseldi.

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

CHP’li Zeybek’ten TÜİK enflasyon verilerine tepki: ‘Gerçek dışı enflasyona dayanarak halk pas geçiliyor’

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları siyasetin gündemine oturdu. CHP’li Zeybek, iktidarın bu verilere dayanarak halkı görmezden geldiğini belirtti. CHP’li belediyelerin emeklilere sağladığı sosyal desteklerle halkın yanında olduğunu vurguladı.

Yüzde 25 doğalgaz zammı çileden çıkardı: Yürek yakan sözler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarına zam yaptığını açıklarken yapılan düzenlemeyle birlikte sanayi tüketicileri için doğalgaz fiyatlarına ortalama yüzde 7,86; konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 …