Eski uydular ozon tabakasını inceltiyor

Uyduların Yanması İklim Değişikliğini Tetikliyor

Bir araştırmaya göre, uyduların atmosfere girerek yanması sonucu ortaya çıkan kimyasalların iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesine neden olduğu belirlendi.

Jeofizik Araştırma Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre şu anda dünya genelinde 9 binden fazla uydu hava tahmini, iletişim, denizcilik ve küresel gözlem amaçlarıyla kullanılıyor.

Uzmanlara göre, 2040 yılına gelindiğinde bu sayının 60 bin kadar artacağı tahmin ediliyor. Ancak, uyduların kullanım ömrü yaklaşık olarak 5 yıl sürüyor ve eski uydular atmosfere girerek yakılmaya başlıyor.

Araştırmada, uyduların atmosfere girerek yanması sonucu ortaya çıkan gazların ozon tabakasına ve iklim değişikliğine etkileri incelendi. Yapılan bilgisayar simülasyonlarına göre, uyduların yanmasıyla 2040 yılına kadar yılda 10 bin ton alüminyum oksidin atmosfere yayılacağı öngörülüyor.

Bu durumun atmosferin üst katmanlarında birikmesiyle 1,5 derecelik sıcaklık farklılıklarına neden olabileceği ve rüzgar hızını azaltabileceği belirtiliyor. Ayrıca, ozon deliğinin küçülmesini durdurabileceği iddia ediliyor.

Ancak, uyduların yanmasıyla atmosfere yayılan titanyum, lityum, demir ve bakırın etkileri hakkında henüz bir model oluşturulamamış durumda. Bu konunun da ileride detaylı şekilde incelenmesi gerekiyor.

Related Posts

CHP yarın Konya’da… CHP Konya Milletvekili Bektaş: ‘Biz demokrasiye uygun bir şekilde mitingimizi yapmak istiyoruz!’

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, partisinin Kılıçarslan Meydanı’nda yarın düzenleyeceği ”Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi öncesi yaşanan silahlı saldırı olayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kartalkaya yangını: “Vali’nin sözleri bizi yaraladı”

Kartalkaya’daki yangında çocuklarını kaybeden Duygun Can, “Vali Bey üzülüyor, burada ağlama” denildiğini belirtti. Vali Aydın’ın böyle bir ifade kullanılmadığını söylemesine yakınlarını kaybeden aileler tepki gösterdi.

Geri çağrılan ekmek sayısı artıyor: Cam tehlikesi raflarda

ABD’deki bir zincir markette satılan ekmeklerde cam parçası tespit edildi.  Tüketicilere  “yemeyin” uyarısı yapıldı.

Öz Büro İş’ten 1 Mayıs’ta siyah çelenkli tepki

Öz Büro İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplu iş sözleşmesindeki gecikmeye tepki olarak Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) önüne siyah çelenk bıraktı.

Menzil tarikatı mensuplarının ‘çakarlı araç’ kullanımı TBMM’ye taşındı: Ali Yerlikaya’ya 5 soru!

CHP Gaziantep Milletvekili ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Hasan Öztürkmen, Menzil tarikatı mensuplarının çakarlı araç kullanmasını TBMM gündemine taşıdı ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya 5 soru yöneltti. Öztürkmen, “Türkiye’de çakar kullanma hakkı tanınmış olan araç sayısı kaçtır? Bunların kaçı resmi, kaçı gayrı resmi araçtır?” dedi.

Bursa’da iki çocuğa yan bakma dayağı

Bursa’da 13 ve 14 yaşlarındaki iki çocuk, yan bakma gerekçesiyle silah kabzasıyla dövüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir