Ölümsüzlüğe adım adım: İnsan zihnini bilgisayara yüklemek mümkün mü?

Zihnimizi Bilgisayara Yükleyip Dijital Olarak “Yaşamak” Mümkün mü?

Bir gün bilincimizi bilgisayara yükleyip dijital olarak “yaşamaya” devam edebilir miyiz? Bilim kurgu gibi geliyor, ama bu fikir – mind uploading yani zihin yükleme – giderek daha fazla bilim insanının ilgi alanına giriyor.

Teoride mümkün. Beynimizdeki tüm bilgiyi ve bağlantıları tarayıp dijital ortama aktarabilirsek, benliğimizin bir kopyası bilgisayar ortamında var olabilir. Bilinçli oluruz, anılarımızı hatırlarız, hatta dijital dünyada özgürce “yaşarız.” Uçmak, ışınlanmak, başka gezegenlere gitmek… Gerçek hayatta imkânsız olan her şey, orada mümkün olabilir.

Ancak buradaki en büyük sorunlardan biri şu: Beyin inanılmaz derecede karmaşık. 86 milyar nöron ve onların trilyonlarca bağlantısını eksiksiz bir şekilde tarayıp anlamak gerekiyor. Şu an bilim insanları sadece bir meyve sineğinin beynini tam olarak haritalayabildi. İnsan beyni için bu süreç çok daha uzun sürecek.

Ayrıca sadece yapıyı taramak yeterli değil. Nöronlar sabit çalışmıyor; sürekli değişiyor, öğreniyor, tepki veriyor. Yani sadece “fotoğrafını” çekmekle olmuyor; o fotoğrafın dinamik çalışmasını da taklit etmek gerekiyor.

Science Alert’te yer alan bilgiye göre, bilim dünyasında bu konuda iki yaklaşım var. Biri: beynin tamamını, atomlarına kadar taramak ve simülasyon oluşturmak.

Diğeri ise: beynin nasıl çalıştığını anlamak ve sadece “gerekli olanı” taklit etmek. Bu ikinci yol daha kısa olabilir ama “beyin nasıl düşünür?”, “bilinç nasıl oluşur?” gibi sorulara hâlâ kesin yanıt verilebilmiş değil.

Üstelik zihnin dijital ortama taşınması için görme, dokunma, duyma gibi duyuların da kusursuz biçimde simüle edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kişi tam bir karanlığa veya sessizliğe mahkûm kalır. Bu da ciddi psikolojik sorunlara yol açar.

Bugün için bu teknoloji oldukça uzak. Tek bir nöronun bile yapay bir versiyonu üretilebilmiş değil. Ancak teknolojinin gelişme hızı göz önünde bulundurulduğunda, bir gün mümkün olabilir. Ray Kurzweil gibi bazı fütüristler bu teknolojinin 2045’te hayata geçeceğini öne sürüyor. Daha temkinli bilim insanları ise bu sürecin en az 100-200 yıl alacağını düşünüyor.

Yine de bir gün bir yerlerde, dijital dünyada sonsuz yaşayacak ilk insan doğmuş olabilir.

Related Posts

CHP’li belediyelere yönelik yolsuzluk soruşturması: Erdoğdu dahil beş kişi tutuklandı

CHP’li belediyelere yönelik soruşturmada tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edilen eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı, Ali Sukas ve Veysel Erçevik tutuklandı.

1 ton 250 kiloluk Poyraz, dudak uçuklatan fiyatıyla satıldı

Tokat’tan gelen satıcı Sercan Aydemir’in getirdiği 1 ton 250 kiloluk büyükbaş hayvan, 370 bin TL’ye satıldı.

Yerli ve milli uçak KAAN ABD basınının gündeminde: ‘F-35’e rakip hayalet jet… Küresel savunma dinamiklerini değiştirebilir’

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil savaş uçağı KAAN, uluslararası savunma çevrelerinde giderek daha fazla dikkat çekiyor. ABD merkezli Newsweek, KAAN’ı mercek altına aldığı haberinde, Türkiye’nin F-35’e rakip olabilecek bir “hayalet jet” geliştirdiğini bildirdi.

Zorunlu iniş yapan eğitim uçağı ters döndü!

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde eğitim uçağı zorunlu iniş sırasında kırıma uğradı. Ters dönen uçaktan yaralı kurtarılan kadın pilot D.K.’nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bilecik’te eğitim uçağı zorunlu iniş yaptı

Bilecik’te eğitim uçağı zorunlu iniş yaptı.

Bir besini tamamen bıraktı: Hayatı değişti

İngiltere’de yaşayan 22 yaşındaki Ellie Crabtree, sadece bir besini hayatından çıkararak geçirdiği büyük değişimle dikkat çekti. Kısa sürede 30 kiloya yakın veren genç kadın, bu fiziksel dönüşümün arkasında yatan duygusal süreci de anlattı.