Özel Eğitim Öğretmenleri Hızlı İş Buluyor!

Özel Eğitim Öğretmenleri İş İlanlarında Öne Çıkıyor!

Son yapılan bir araştırma, Özel Eğitim Öğretmenlerinin iş bulma konusunda diğer meslek gruplarına göre daha hızlı olduğunu ortaya koydu.

İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) tarafından yayımlanan Eğitim İzleme Raporu 2024, öğretmenlik bölümlerinde iş bulma sürelerini analiz etti. Buna göre, özel eğitim öğretmenliği mezunları, ortalama 4,2 ay içinde iş buluyor. İngilizce öğretmenliği (7,7 ay) ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği (8,8 ay) mezunları ise bu sıralamada takip ediyor. Diğer yandan, resim-iş öğretmenliği mezunlarının iş bulma süresi ortalama 18,5 ay iken, tarih öğretmenliği mezunlarının ise 19,1 ay olduğu belirlendi. Ayrıca, özel eğitim öğretmenlerinin kayıtlı istihdam oranı %96,2 ile listenin başında yer aldı.

Doç. Dr. Ayhan Öz, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Eğitim fakültesi mezunlarının iş bulma süreleri, talebi karşılamada bazı zorlukları gösteriyor. Politika yapıcıların, öğretmen yetiştirme süreçleri ve istihdam planlamalarını bu verilere göre gözden geçirmesi gerekiyor.”

Okula Aidiyet Duygusu Zayıflıyor, Sosyal Zorbalık Artıyor

Raporda ayrı bir başlık ise öğrencilerin okula aitlik hissini kaybetmesi oldu. PISA 2022 verilerine göre Türkiye, aidiyet endeksinde 42 ülke arasında 41. sırada yer aldı. Öğrencilerin okula duygusal bağ kurmakta zorlandığı, bu durumun özellikle pandemi dönemi sonrasında daha belirgin hale geldiği vurgulandı. Ayrıca, öğrenciler arasında fiziksel zorbalık azalırken, psikolojik zorbalık türlerinde artış yaşandığı belirtildi. Raporda, bu durumun okul ortamında sosyal güvenlik duygusunun zayıfladığına işaret ettiği ve öğrencilerin duygusal zorluklarla başa çıkma becerilerinin yetersiz olduğu belirtildi. Türkiye, duygusal kontrolde 32 ülke arasında 28. sırada, stresle başa çıkma becerisinde ise 30 ülke arasında 16. sırada yer aldı.

Eğitime Yapılan Yatırımlar Hızla Artıyor: Bütçe Rekor Seviyede

Eğitim İzleme Raporu 2024, eğitimde elde edilen başarıların yanı sıra, kamu tarafından eğitime ayrılan kaynaklardaki artışa da dikkat çekiyor. Rapora göre, 2024 yılında eğitime ayrılan toplam bütçe 1,6 trilyon TL’yi aştı. Bu miktar, bir önceki yıla göre %150’den fazla bir artışı temsil ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesi 1,09 trilyon TL’ye yükselirken, YÖK ve üniversitelere ayrılan kaynaklar %157, ÖSYM bütçesi ise %203 oranında arttı. Bu artışlarla birlikte, eğitimin merkezi yönetim bütçesindeki pay da yükseldi; MEB bütçesinin GSYH’ye oranı 2023’te %1,64 iken, 2024’te %2,65’e ulaştı. Raporda, bu artışın sadece finansal değil, stratejik açıdan da önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle yükseköğretime yönelik yapılan yatırımların altyapı, akademik personel ve Ar-Ge çalışmalarına odaklanması, eğitim kalitesini doğrudan etkileyen bir dönüşüm olarak değerlendiriliyor. Üniversitelere sadece 2024’te 35,5 milyar TL yatırım yapıldığı belirtildi. EPAM, bu gelişmelerin Türkiye’nin eğitimde “nicelikten niteliğe geçiş”ini gösterdiğini açıklıyor. Eğitim politikalarının, öğrenci performansının yanı sıra eğitim ortamlarının güçlendirilmesi ve öğretim kalitesinin artırılmasına odaklanması gerektiği vurgulanmaktadır.

Yükseköğretimde Öğrenci Sayısında Azalma, Uluslararası Öğrenci Oranı Artıyor

2021-2022 yılında 8,3 milyon olan örgün yükseköğretim öğrenci sayısı, 2023-2024 döneminde 7 milyona kadar düştü. Özellikle lisans ve önlisans programlarında yaşanan bu düşüş, üniversite eğitiminin algılanan değerindeki azalmanın bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Diğer yandan, uluslararası öğrenci oranı %4,75’e yükselerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Yerel öğrenci sayısındaki azalma ve yabancı öğrenci sayısındaki artış, yükseköğretimde öne çıkan önemli trendlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

TEMU Türkiye’ye geldi mi? Temu Türkiye’de var mı, açıldı mı?

Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU Türkiye operasyonlarını başlattı. Daha önce, Çin Halk Cumhuriyeti merkezli e-ticaret platformu TEMU’nun yetkilileri, yükümlülükleri hatırlatılmak üzere Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrılmıştı. Toplantıda Ticaret Bakanlığı tarafından, e-ticarette ürün güvenliği konusunda TEMU’ya yükümlülükleri hatırlatılmıştı. Bunun ardından Temu Türkiye temsilciliği işlemlerini hızlandırdı. Peki, Temu Türkiye açıldı mı, Temu Türkiye’ye geldi mi? İşte detaylar…

Deprem bölgesinden gelen gençler Varaka Kağıt’ta geleceğin teknoloji ile tanıştı

Balıkesir Üniversitesi’nde anlamlı bir eğitim seferberliği başladı. TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları desteğiyle yürütülen ve Balıkesir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Görünmeyen Dünyada Yolculuk 3” projesi, geleceğin bilim insanlarını nanoteknolojinin büyülü dünyasıyla buluşturuyor.

RESMİ GAZETE KARARLARI 16 HAZİRAN 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Öğretim üyesi ve sözleşmeli personel alımı ilanları yayınlandı!

16 Haziran Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32928 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Adıyaman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUDAM) Yönetmeliği yer aldı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk-Alman Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Muş İli Varto Belediyesi, Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi alımı ve sözleşmeli personel alımı ilanları yayınlandı. Ayrıca Çanakkale Bozcaada Belediyesi zabıta memuru ve itfaiye eri alımı ilanı da yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 16 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

Türkiye’de kütüphane sayısı 2024 yılı itibarıyla 44 bin 829 oldu

Türkiye’de kütüphane sayısı 2024 yılı itibarıyla 44 bin 829 oldu

YKS’de son 10 gün önerisi: Panik yapma plan yap

Daha iyi bir gelecek için milyonlarca öğrencinin ter dökeceği üniversite sınavına 10 gün kala uzmanlardan adaylara, “Son günleri panik içinde değil, planlanmış şekilde geçirmek başarı düzeyinde etkili oluyor” uyarısı geldi.

FERDİ ZEYREK SAĞLIK DURUMU || Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in son sağlık durumu nasıl? Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? Hastaneden yeni açıklama!

Ferdik Zeyrek sağlık durumu son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, 6 Haziran akşamı evinde elektrik akımına kapılacak hastaneye kaldırılmıştı. Zeyrek’in tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekim Prof. Dr. İsmet Topçu, Ferdi Zeyrek’in sağlık durumuna ilişkin yeni açıklamalarda bulundu ve “Hayatta kalması için mücadelemiz devam ediyor” dedi. Manisa Mimarlar Odası’nda 7 yıl boyunca önce yöneticilik sonra Başkanlık yapan Zeyrek, Manisa Akademik Odalar Birliği’nde de görev aldı. Peki Ferdi Zeyrek’in sağlık durumu nasıl, son durum nedir? Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Ferdi Zeyrek sağlık durumu son dakika bilgileri…