Pankreas kanserinde “olağanüstü aşı” keşfedildi: Ömrü uzatıyor

ABD’nin Boston ve Kaliforniya üniversitelerinden bilim insanları, pankreas ve bağırsak kanseri hastalarının ömrünü uzatan “olağanüstü” bir aşı geliştirdi.

Genetik uzmanlar, bu kanserlerde tümör büyümesinde kilit rol oynayan KRAS adlı geni hedef alan bir formül geliştirdi.

25 hasta üzerinde yapılan klinik testlerde, deneklerin üçte ikisinin bağışıklık sisteminin, kansere yol açan proteinlerle savaşmaya başladığı tespit edildi.

AŞI HASTANIN ÖMRÜNÜ UZATTI

Bazı hastalar aşı olduktan sonra yaklaşık iki buçuk yıl hayatta kalmayı başardı. Halihazırda pankreas kanseri teşhisi konan hastalara genelde bir yıldan az ömür biçiliyor.

ELI-002 2P adlı aşının bir diğer önemli özelliği ise kişiye özel olmaması. Yani hızla üretilmesi mümkün olabilecek.

Bilim insanları ise bulgulara temkinli yaklaşılmasından yana. Uzmanlar, bu konuda daha fazla araştırma gerektiği konusunda birleşiyor.

YAPAY ZERA GIRTLAK KANSERİNİ TESPİT EDİYOR

Öte yandan ABD’nin Oregon Üniversitesi araştırmacıları ise yapay zeka ile gırtlak kanserini teşhis edebildiklerini duyurdu

Ses kayıtlarını analiz eden yapay zekanın, iyi huylu nodüllerden erken evre gırtlak kanserine kadar anormal büyümeleri tespit edebildiği açıklandı.

306 kişiye ait 12 bin 500 ses kaydını inceleyen yapay zeka, erkeklerde kanserli hücrelerin yol açtığı frekansları tespit edebildi. Yapay zeka kadın sesinde ise başarılı olamadı. Testlerin genişletilmesiyle bu engelin de aşılması umuluyor.

Uzmanlar sistemin “büyük umut vaad ettiğini” söylerken, klinik testlere önümüzdeki birkaç yıl içinde başlanması hedefleniyor.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’nun ardından… 28 kayıt daha silindi

İstanbul Üniversitesi, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında olduğu 28 kişinin diplomalarını iptal etti, kayıtlarını YÖKSİS’ten sildi.

İshal yüzünden uçuş iptal oldu: ‘Biyolojik tehlike’ dediler

ABD’de Newark’tan Indianapolis’e giden bir United Airlines uçuşu, kadın bir yolcunun yaşadığı şiddetli ishal ve kusma krizi nedeniyle iptal edildi. Talihsiz yolcu, uçağın tuvaletini “kullanılamaz hale getirdiğini” itiraf etti. Yolcu hakkında ‘biyolojik tehlike’ şüphesiyle değerlendirme yapıldı.

Yeni Şafak “başarı” dedi ama… Milli Güvenlik meselesi… Bu bir Saklı Seçilmişler haberidir

Yeni Şafak, Anadolu’nun ata tohumu “Türkiye Kırmızısı”nın Amerika’ya gidip tarımda devrim yarattığını yazdı. Oysa Soner Yalçın, yıllar önce yayımlanan kitabında bunun yerli tohumların yok edilmesinin ve küresel tarım şirketlerine bağımlılığın başlangıcı olduğunu belgeleriyle anlattı.

Kanal piyangosu yine AKP’li isimlere vurdu

‘İstanbul’a ihanet’ olarak nitelendirilen Kanal İstanbul projesinde 4.7 milyar liralık iki ihale daha verildi. İhaleyi kazananlar ise AKP milletvekili adayları.

Tatil sitesinde korkunç olay, evde iki genç ölü bulundu

Muğla’da bir tatil sitesindeki villada gelen silah sesleri üzerine eve giren polis, 32 yaşındaki Berk K. ile 29 yaşındaki Ezgi E.’nin cesediyle karşılaştı.

‘Okul birincisi’ skandalına yargı freni

Okul birincisi yerine başka bir öğrencinin ismini ÖSYM’ye bildiren özel okulun skandal kararına yargıdan yürütmeyi durdurma geldi.