SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

Yılın ilk 5 aylık döneminde otomotiv ihracatı yüzde 5 arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2025 yılının ocak-mayıs dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk 5 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 azalarak 598 …

İktidara yakın gazete duyurdu… ‘İsrail-İran’ etkisi: Akaryakıta çifte zam yolda!

İsrail’in İran topraklarına düzenlediği hava saldırısına Tahran misillemeyle yanıt verdi. Füze yağmurunun ortasında petrol fiyatları fırladı, akaryakıta peş peşe zamlar geldi. Sektör kaynakları “çifte zammın” da yolda olduğunu ifade etti.

Japon çelik devi ile ABD hükümeti yine anlaşamadı

Japon çelik devi Nippon Steel, ABD merkezli U.S. Steel’in satın alınması sürecinde, ABD yönetiminden “yönetim özgürlüğü” talep etti. Reuters haber ajansına göre, şirket yetkilileri, bu özgürlük olmadan anlaşmanın sağlanmasının zor olduğunu vurguladı …

TCMB rezervleri art arda beşinci haftada da yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi nisanda azaldı

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi nisanda geriledi. ABD’nin gümrük tarifeleri açıklamasının ardından nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,4 geriledi.

İzmir’de işçi krizi derinleşiyor: Belediye-İş ile ipler gerildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 800’den fazla işçinin işine son vermeye hazırlanıyor. Belediye-İş Sendikası karara tepki göstererek, ekonomik krizin sorumlusunun emekçiler değil, ülkeyi yönetenler olduğunu belirtti. “Ülkenin yükünü işçiye yıkmayın” çağrısı yapıldı.