SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Denetim Esasları Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

Haftalık bültende duyurulan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönemde en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmeler yılın diğer denetim dönemlerini de kapsayacak şekilde topluca yapılabilir.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı şirkete yaptırabilir. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilir.

İlgili sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeleri hazır hale getirerek denetim yapılacak sistemleri sağlamakla yükümlüdür.

– Denetim Raporlarında Yer Alacak Bilgiler

Sözleşme imzalandıktan sonra belirlenen süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetim raporunda yer alacak bazı bilgileri bilgi sistemleri denetçisine sunacak.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları”, “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” bulunmaktadır.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ile nakit bakiye büyüklükleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi”, “nakit bakiyelerle ilgili banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri de denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecektir.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde bulunan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıklar için ayrı bir başlık altında denetim sonuçları raporda belirtilecektir.

Denetimde, denetim kapsamına alınan kripto varlıkların yüzde 100’ünün varlığının doğrulanması gerekmektedir.

– Denetim Tarihi Önceden Paylaşılmayacak

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim döneminde rastgele seçilen iki farklı tarih belirleyerek kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleyebilecektir.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün önceye kadar kripto varlık platformu ile paylaşılmayacaktır.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcısının ilettiği cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve teyit metodunu denetim raporunda belirtecektir.

Denetim sonuçları, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacaktır.

Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlar raporda detaylı bir şekilde yer alacaktır.

Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinlik kazanacak ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kuruluna teslim edilecektir.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde rapor, yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ya gönderilecektir.

Denetim raporu, kripto varlık platformunun yönetim kuruluna hitaben hazırlanacak olup, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacaktır.

Raporun giriş bölümünde denetimin amacı, kapsamı, kullanılan araç ve teknikler, gerçekleştirildiği tarihler, görevli bilgi sistemleri denetçilerinin bilgileri, denetim şirketi ve başdenetçisinin defalarca gerçekleştirdiği denetimler gibi detaylar yer alacaktır.

Duyuruda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda, denetim raporunda minimum gereklilikler olan giriş, değerlendirme ve sonuç bölümlerinin yanı sıra bazı bilgi, görüş, beyan ve tablolar bulunacaktır.

Related Posts

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

CHP’li Zeybek’ten TÜİK enflasyon verilerine tepki: ‘Gerçek dışı enflasyona dayanarak halk pas geçiliyor’

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları siyasetin gündemine oturdu. CHP’li Zeybek, iktidarın bu verilere dayanarak halkı görmezden geldiğini belirtti. CHP’li belediyelerin emeklilere sağladığı sosyal desteklerle halkın yanında olduğunu vurguladı.

Yüzde 25 doğalgaz zammı çileden çıkardı: Yürek yakan sözler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz toptan satış fiyatlarına zam yaptığını açıklarken yapılan düzenlemeyle birlikte sanayi tüketicileri için doğalgaz fiyatlarına ortalama yüzde 7,86; konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 …

İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Son yüzde 12.9’luk zam, İsrail-İran savaşı nedeniyle geldi. En büyük üreticilerden Cengiz Holding’in iştiraki Eti Gübre, kârını katladı.