Ticari Kredi Kartı Harcamalarındaki Kısıtlar İşletmeleri Zorluyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Bankaların Ticari Kredi Kartı Kısıtlamalarını Eleştirdi

(ANKARA) – Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” dedi.

Baran, yaptığı yazılı açıklamada, ATO üyelerinden bankaların, işletmelerin ticari kredi kartlarını limitleri kadar kullanmalarına imkan vermediği konusunda şikayetler geldiğini ve harcama kısıtları nedeniyle işletmelerin finansman sorunu ve ciddi darboğazlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

En küçük işletmeden, en büyük işletmeye kadar şirketlerin tamamının finansmana erişimde sorun yaşadığını, çek türü borçlanma araçlarının da güvenilirliğini yitirmesi nedeniyle işlevsel olmadığını kaydeden Baran, bankalar tarafından işletmelere ait ticari kredi kartı harcamalarına getirilen işlem kısıtlarının da ticaretin doğal akışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Açıklamasında, “Bu durum ticarette canlılığı, güveni ve sürekliliği zedeliyor” ifadesini kullanan Baran, şunları kaydetti:

“Bu şartlar altında, işletmeler finansman açısından ticari kredi kartlarını kullanmak istiyor. İşletmelere ait kredi kartlarının limitleri yüksek olmasına rağmen, son dönemde bankalar tarafından harcama tutarlarına getirilen kısıtlamalar, reel sektörde ciddi sorunlara neden oluyor. Kredi kartı limiti yüksek olan pek çok işletme, tedarik zincirinde mal veya hizmet alımı sırasında bankaların uyguladığı günlük ya da işlem bazlı harcama sınırları nedeniyle işlemlerini gerçekleştiremiyor ve ticaretinin akışında aksaklık yaşıyor. İşletmelerimizin nakit akışını yönettiği, ödemelerini planladığı kredi kartlarında limitlerin elverdiği kadar kullanımına izin verilmemesi, işletmelerin yanı sıra ticari sistemi, piyasaları olumsuz etkiliyor. Bu durum, tahsilat zincirlerinin bozulmasından, istihdam ve vergi gelirlerine kadar uzanan bir dizi sıkıntının da oluşmasına zemin hazırlıyor.”

“Ticari planları sekteye uğratıyor”

İş dünyasının üretimden tedarike, stok yönetiminden sevkiyata kadar her adımı planlayarak yönetmeye gayret gösterdiğini ve tüm bu işlemlerde kredi kartından faydalandığını anlatan Baran, “Ticari kredi kartlarında limit olmasına rağmen bankaların getirdiği harcama sınırları, işletmelerin ticari planlarını sekteye uğratıyor, iş akışlarını aksatıyor. Bu da zincirleme etkiyle ticareti yavaşlatıyor” diye konuştu.

“KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz”

Piyasaların sağlıklı işleyebilmesi adına bankaların bu uygulamayı gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Baran, şöyle devam etti:

“Kredi kartı limitleri, işletmelerin mali gücünü ve ödeme potansiyelini yansıtan bir gösterge durumundadır. Ekonomimizin güçlenmesi, üretim, yatırım, istihdam ve ticaretin önünün açılması için kredi kartlarına uygulanan harcama kısıtlarının kaldırılması gerekiyor. Hükümetimiz, üretim ve ticaretin sağlıklı biçimde devam etmesi için düzenlemeler ve destekler hayata geçiriyor. Bankaların reel sektörün hareket alanını kısıtlamasıyla, bu katkıların piyasalarda karşılığını bulması zorlaşacaktır. Bankalarımızdan, ticaretin dinamosu olan işletmelerimizin, özellikle KOBİ’lerimizin elini rahatlatmaya yönelik adımlar bekliyoruz.”

BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan ! Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

UTTS çağrı merkezi iki global ödül aldı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) geçiş sürecindeki başarılı çağrı merkezi operasyonlarıyla global ölçekte prestijli iki ödüle layık görüldü.

CHP lideri Özel’den skandal paylaşım İmamoğlu ile Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’i bir tuttu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca irtikap, rüşvet nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek suç örgütü lideri olmak suçlamalarından tutuklanan İmamoğlu ile Atatatürk’ü ve İstanbulu feth ederek yeni bir çağ başlatan Fatih Sultan Mehmet’i aynı kefeye koyarak bir tutma skandalına imza atan CHP lideri hakkında Türkiye’de zıvanadan çıktı yorumları yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Atatürk’ün ve İstanbul’u feth etmesinin 572’inci

Son dakika…. Haziran ayı kira artış oranı belli oldu!

Son dakika… TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı enflasyon oranına göre belli olan haziran ayı kira artış oranı ortaya çıktı. Buna göre haziran ayında ev ve iş yerleri için tavan kira artış oranı yüzde 45,80 oldu.

Et ve Süt Kurumu’ndan kıyma fiyatlarına zam

Et ve Süt Kurumu’ndan kıyma fiyatlarına zam

Dünya havacılık tarihinde bir ilk: Bayraktar TB3 gemide 100 sortiyi tamamladı

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden tam otonom kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, TCG Anadolu gemisinde sürdürdüğü testlerde 100 sortiyi başarıyla tamamladı. Son denemelerde görüntü tabanlı yapay zekâ destekli tam otomatik kalkış ve iniş sistemleri de test edildi.

İki dev şirket birbirine girdi

Teknoloji devi Samsung, ABD’de açılan bir patent ihlali davasında tarihi bir kararla karşı karşıya kaldı. Japon teknoloji firması Maxell’in açtığı davada jüri, Samsung’un yedi farklı patenti izinsiz kullandığına hükmederek şirkete 117,7 milyon dolarlık tazminat cezası verdi.