Tiroidiniz alarm veriyor olabilir

Tiroid Bezi ve Hayati Rolü

Tiroid, vücuttaki organların çalışma hızını düzenleyen iki hormon üreten önemli bir bezdir. Metabolizma kontrolünden büyüme-gelişmeye, kalp fonksiyonlarından sindirime kadar birçok hayati süreci etkiler. Bu sebeple genellikle ‘vücudun orkestra şefi’ olarak adlandırılır. Ancak, hormon üretimi dengesi bozulduğunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Tiroid hastalıklarının ülkemizde yaygın olduğunu ve özellikle kadınların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar:

Hassas bir denge

Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan ve küçük kelebek şeklinde olan 15-20 gram ağırlığında bir bezdir. İki hormon olan T4 ve T3’ün üretiminden sorumludur. Bu hormonların salgılanmasını hipofiz bezi sağlar ve bu süreç hassas dengeler üzerinde kuruludur.

Vücuttaki görevleri

Tiroid hormonları vücuttaki pek çok sistemi etkiler. Bu hormonlar büyüme ve gelişme için gereklidir. Eksiklikleri vücut ve kemik gelişiminde gerilik, beyin ve zekâ gelişiminde engel oluşturabilir. Kalbin düzgün çalışabilmesi için de tiroid hormonları önemlidir. Aynı zamanda karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenleyerek kilo kontrolüne yardımcı olurlar.

Tiroidin düzgün çalışmadığı durumlarda kadınlarda adet düzensizliği ve doğurganlık sorunları görülebilir.

Kilo veremiyorsanız dikkat!

Tiroid hastalıkları birçok belirtiyle kendini gösterir ancak pek fark edilemez. Hipotiroidi durumunda kilo alma, yorgunluk, halsizlik, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hipertiroidide ise çarpıntı, kilo kaybı, terleme gibi belirtiler görülebilir.

Kan testiyle tiroid hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir ve erken tedavi ile düzeltilebilir.

Risk faktörleri

  • Hipotalamus ve hipofiz bezini etkileyen hastalıklar
  • Hormonal bozukluklar
  • Stres
  • İyot eksikliği
  • Hormonların etkisiz hale gelmesi
  • İleri yaş

Haşimoto tiroidi

Kadınlarda sık görülen bir hastalıktır ve tedavisinde tiroid hormonları kullanılması önemlidir.

Guatr hastalığı

Tiroid bezinin büyümesi durumudur ve nedenleri arasında iyot eksikliği, hormon dengesizlikleri bulunur.

Graves hastalığı

Hipertiroidiye neden olan kronik bir hastalıktır ve kalp sağlığını etkileyebilir.

Tiroid nodülleri

Tiroid bezindeki anormal yumrulardır ve hipertiroidiye sebep olabilirler.

Tiroid kanseri

Tiroid bezindeki hücrelerin kansere dönüşmesidir ve erken teşhis tedavide başarı oranını artırır.

Related Posts

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.