Trump Liberya Devlet Başkanı Boakai’nin İngilizcesini Övdü
ABD Başkanı Donald Trump, Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai’nin İngilizcesini övdü. Boakai’nin akıcı konuşmasından etkilenen Trump, “Çok iyi İngilizce konuşuyorsunuz, nerede öğrendiniz?” diye sordu.
Boakai, Trump’ın övgüleri karşısında memnuniyetini ifade etti. Trump ise, “Liberya’da mı? Çok ilginç. Gerçekten çok güzel İngilizce konuşuyorsunuz” diyerek şaşkınlığını gizlemedi.

Liberya Devlet Başkanı Joseph Boakai
ABD VE LİBERYA İLİŞKİSİ
Liberya ve ABD arasında tarihsel bir bağ bulunmaktadır. 19. yüzyılda kurulan Liberya, özgür bırakılan siyahilerin Afrika’ya yerleştirilmesi amacıyla kurulmuştur.
Amerikan Kolonizasyon Derneği, köle isyanlarına bir tepki olarak, özgür siyahilerin Afrika’ya yerleşmesini destekledi. Liberya’nın 1847 Anayasası, büyük ölçüde ABD Bağımsızlık Bildirgesi’nden etkilenmiştir.

‘DİPLOMASİDE ZİRVE CAHİLLİK’
Trump’ın sözleri sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Demokrat Partili Temsilci Jasmine Crockett, Trump’ı eleştirerek “Liberya Devlet Başkanı’na resmi dili olan İngilizce’yi nerede öğrendiğini sormak diplomaside zirve cahillik” dedi.
Michelle Gavin ise Trump’ın sözlerini “utanç verici” olarak nitelendirdi ve Liberyalılara “ülkemizle olan tarihi bağları bilmiyor” mesajı verdi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika Danışmanı Massad Boulos, Trump’ın Liberya Devlet Başkanı’nın dil becerilerini övdüğünü savundu. Beyaz Saray Sözcüsü Anna Kelly ise “Sahte haberler ABD-Afrika ilişkilerinde tarihi bir anı çarpıtmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.
Toplantıda Boakai, Trump’ın “Amerika’yı Yeniden Harika Yap” politikasına destek verdiğini belirtti. Görüşmenin ardından, Trump ve Boakai’nin Oval Ofis’teki pozları Beyaz Saray’ın resmi sosyal medya hesabından paylaşıldı.