Yunanistan Askerlik Sistemi Değişiyor: Donanma ve Hava Kuvvetleri Etkileniyor
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 2026’dan itibaren zorunlu askerlik hizmetine karşılık gelenlerin kara kuvvetlerinde görev alacağını duyurdu. Donanma ve hava kuvvetlerinde görev yapan askerlerin, terhis sonrası yedek statüsüne geçmemesinin bu kararın arkasındaki gerekçe olduğu belirtildi.
Ülke, ordusunu güçlendirme çabaları kapsamında daha fazla rezerv askerin eğitim almasını ve olası bir savaş durumunda hazır olmalarını amaçlıyor. Kara kuvvetlerinde görev yapan yedek askerler belirli aralıklarla eğitime çağrılıyor ve acil durumlarda göreve çağrılabiliyor. Böylelikle Yunanistan, hazır asker sayısını artırmayı hedefliyor.
YUNANİSTAN’IN ÖNCELİĞİ TÜRKİYE’YE YÖNELİK
Yunanistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, yeni düzenlemenin her yıl ekstra 5 bin ila 6 bin yedek asker kazandıracağını tahmin ediyor. Bu uygulama, “2030 Gündemi” adı verilen ikinci reform paketinin bir parçası olacak.
Reformlar sadece askerlik sistemini değil, aynı zamanda ordu yapılanmasını da kapsıyor. Bölgesel komutanlıklar yeniden düzenlenecek. Yunanistan ordusunda yeni bir üst komutanlık olan Kara Destek, Epir ve Makedonya, Trakya ile Ege ve Doğu Akdeniz oluşturulacak.
Larisa merkezli 1. Ordu kaldırılacak ve görevleri Kara Destek Komutanlığı tarafından devralınacak. Mevcut 4. Kolordu ise Trakya Üst Komutanlığı’na dönüştürülecek. Bu komutanlıkların çoğu Türkiye ile olan sınırlara yakın bölgelerde görev yapacak.
İleri teknoloji insansız hava, kara ve deniz araçlarının savaşta önemli bir rol oynaması nedeniyle bu sistemlerin kullanımıyla ilgili özel komutanlıklar kurulacak. Ancak zorunlu askerlerin bu sistemlerle nasıl eğitileceği hakkında henüz kesin bir plan bulunmuyor.