Hüseyinoğlu, dernek faaliyetleri kapsamında dikiş nakış, Türkçe, İngilizce derslerinin de bir devir verildiğini belirterek, mescit için birinci müracaatın 2015 yılında yapıldığını anlattı.
Hüseyinoğlu, Batı Trakyalı Müslüman Türk azınlık mensuplarının 1950’li yıllardan beri bölgeye çalışmak için geldiğini ve birçoklarının tarım çalışanı olarak çalıştığını tabir etti.
Bu formda bölgede yaşayan yaklaşık 300 aile bulunduğu bilgisini veren Hüseyinoğlu, bölgedeki Müslümanların, bayram namazı, teravih namazı, mevlit merasimi, dini nikah üzere süreçlerini yapabilmek için bir mescit arzuladığını lisana getirdi.
MÜSLÜMAN MEZARLIĞI DA TALEP EDİLİYOR
Hüseyinoğlu, bölgede yaşayan Müslümanların mezarlık gereksinimi olduğunu ve mevt halinde defin süreci için Batı Trakya’ya gitmek zorunda kaldıklarını vurgulayarak, “Belediye Lideri bize çok âlâ davranıyor lakin mezarlığın yapılabilmesi için asfalt, su, elektrik altyapısı gerektiğini ve bunun için ilgili Bakanlıktan müsaade alınması gerektiğini, müsaade çıkarsa Müslüman mezarlığını seve seve yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Bakanların müsaade vermesi lazım. Onların da bizim de biricik Allah’ımız var. Allah birdir. Bunları yapmasınlar.” dedi.
DANIŞTAYDAN ÇIKAN KARARA KARŞIN BÜROKRATİK MAHZURLAR DEVAM EDİYOR
2015’te kurulmasının akabinde bir müddet ibadete açık olan mescitte hizmet veren din vazifelisi Musa Çolak, yetkililerin bir müddet sonra, işlemesi gereken yasal müsaade süreci hakkında ikazda bulunduğunu, ihtardan sonra mescitte ibadete orta verildiğini anlattı.
Danıştay tarafından haklı bulunduklarının altını çizen Çolak, Dinişleri Bakanlığının Kurban Bayramı öncesi kendilerine ilettiği kararla, istenen müsaadenin bir kere daha bürokratik münasebetlerle reddedildiğini öğrendiklerini kaydetti.
“YASALARIN DIŞINA ASLA ÇIKMIYORUZ”
Çolak, kanunların dışına asla çıkmadıklarını vurgulayarak, “Hakkımızın peşine düşeceğiz. Biz Yunan vatandaşıyız. Yunan kanunları bize neyi uygun görüyorsa, yasa ne söylüyorsa bizim için değerli olan odur. Biz hiçbir şeyin gayriresmi olmasını hiçbir vakit istemeyiz. Ne baş kaldırdık ne de boyun eğdik.” diye konuştu.
Müslüman mezarlığı muhtaçlığına da dikkati çeken Çolak, “Belediye buna biraz olumlu olsa dahi kesin olarak bu kararı verecek olan biz değiliz diye, sık sık yapıldığı üzere topu herkes birbirine atıyor. Bürokratik işlerden dolayı daima bir askıdayız, daima bir beklemedeyiz.” sözünü kullandı.