Altın fiyatı üst üste ikinci günde de pozitif eğilimle işlem görse de takipten yoksun. Olumlu risk tonu, Fed’in faiz artırım sürecine ilişkin belirsizlik ortamında parlak metal için kazançları sınırlıyor. Bu arada merkez bankaları altın alımlarına tüm hızıyla devam ediyor.
Merkez bakası altın alımları devam ediyor
Dünya Altın Konseyi EMEA Kıdemli Analisti Krishan Gopaul’a göre, Eylül ayı dünya merkez bankalarının alımları açısından bir başka parlak ay oldu. Gopaul, son güncellemesinde şu açıklamayı yapıyor:
IMF ve kamuya açık kaynaklar aracılığıyla bildirilen küresel merkez bankası altın rezervleri Eylül ayında net 77 ton arttı. Brüt satışlar (1 ton) brüt alımları (78 ton) gölgede bırakarak alımların gücünü vurguladı.
Gopaul, bu yıl şimdiye kadar düzenli alıcı olan merkez bankalarının geçen ay bir kez daha alımlara hakim olduğunu kaydediyor. Bu arada analist, başlıca alıcıların hepsi gelişmekte olan piyasalardan geldiğini belirtiyor. Bu bağlamda, “Çin Halk Bankası ay boyunca en çok altın alan banka oldu (26 ton). Onu Polonya Merkez Bankası ve Özbekistan Merkez Bankası izledi.”
TCMB yeninden net altın alıcısı oldu
Bu arada Türkiye ve Hindistan da geçen ay önemli alıcılar arasında yer aldı. Türkiye, Nisan ve Mayıs aylarındaki önemli satışların ardından rezervlerini yeniden artırmaya devam etti. Bu doğrultuda Türkiye, Ağustos ayında 15 ton satın aldı. Hindistan’ın alımları ise son aylarda büyük bir sıçrama yaptı. Yılbaşından bugüne kadarki toplamlara bakıldığında, Gopaul “Çin Halk Bankası’nın 2023’teki en büyük altın alıcısı olmaya devam ediyor. Ayrıca, gelişmekte olan piyasa ülkelerinin merkez bankaları hem alım hem de satış tarafında itici güç konumunda,” diyor. Ayrıca analist, şu bilgileri paylaşıyor:
Singapur Para Otoritesi, rezervlerine altın ekleyen tek gelişmiş piyasa bankası olmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası‘nın yaptığı ekleme, Hırvatistan’ın Ocak ayında Avro Bölgesi’ne katılmasıyla ilgili.
WGC’nin son raporu da alımlardaki artışı yansıtıyor
WGC’nin son Altın Talep Eğilimleri raporuna göre, yılbaşından bugüne merkez bankalarının net alımı 2022’nin %14 üzerinde. Raporda, “Merkez bankaları bu yıl şimdiye kadar net 800 ton satın aldı. Bu dokuz aylık dönem için kayıtlara geçen en yüksek rakam” deniliyor. Analistler, 3. çeyrekte merkez bankalarının satın aldığı 337 ton altına dikkat çekiyor. Bunun veri serisindeki en güçlü üçüncü çeyrek olduğunu söylüyorlar. Ancak 2022 3. çeyrekteki 459 tonluk istisnai rakamı yakalayamadığını belirtiyorlar.
ANZ: Altının performansı buna bağlı!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, jeopolitik risklerin arttığı bir ortamda sığınak varlık statüsünden yararlanıyor. ANZ Bank ekonomistlerine göre ETF akışları sığınak talebi nedeniyle toparlanıyor. Bu bağlamda ekonomistler, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Altın, jeopolitik risklerin arttığı bir ortamda liman varlık statüsünden faydalanıyor. Borsa yatırım fonu (ETF) varlıkları son iki haftada arttı. Ayrıca, spekülatörler short pozisyonlarını kapattı. Yine de altının performansı Fed’in faiz artırım döngüsünün sona ermesine bağlı. Bu sayede ABD Hazine tahvil getirileri düşerek altın yatırım talebinin toparlanmasına yardımcı olabilir.